ce trebuie sa stii despre curatarea pernelor

Indiferent că vorbim de cele din dormitor sau de cele decorative, pernele joacă un rol important în sănătatea oamenilor (oferă sprijin pentru gât și spate) și în decorul încăperilor. Însă pentru menținerea rolului funcțional și estetic, trebuie realizată o curățare eficientă a pernelor.

Deși pentru mulți, curățarea pernelor reprezintă o adevărată provocare, există câteva aspecte pe care trebuie să le iei în calcul. Iată ce trebuie să știi despre aceasta:

De ce este importantă curățarea pernelor?

de ce trebuie sa cureti pernele

Sursa: Freepik.com

Specialiștii sunt de părere că perna ar trebui spălată o dată la 3 luni, iar fața de pernă la fiecare 3 săptămâni. Acest sfat este relevant întrucât pernele sunt un mediu prielnic pentru bacterii și ciuperci. Deși fețele de perne sunt concepute pentru a proteja pernele, nu înseamnă că acestea nu sunt susceptibile la bacterii, acarieni și multe altele. Transpirația, petele, celulele moarte și sebumul de pe piele ajung pe suprafața pernelor noastre, influențând negativ starea noastră de sănătate.

Un alt factor de risc este acarianul de praf, care preferă locurile caracterizate de un nivel de umiditate cuprins între 70 și 80%. Acarienii sunt microorganisme din clasa arahnidelor, care se hrănesc cu celulele moarte ale pielii. Doar 1,5 g  de piele (cantitatea eliminată de oameni în fiecare zi) pot hrăni 1 milion de acarieni. Problema majoră constă în faptul că aceștia provoacă alergii manifestate prin tuse, mâncărimi (în zona gurii, gâtului și nasului) sau rinoree.

Cum să speli pernele?

Curățarea pernelor depinde de materialul din care sunt fabricate:

Curățarea pernelor cu puf și pene 

perne cu pene sau puf de gasca

Sursa: Freepik.com

Puful este o grupare moale de fibre realizate din pene de gâscă. Acesta are caracteristici izolatoare datorită structurii penelor și a fibrelor moi care captează aerul, având capacitatea de a furniza senzația de moliciune. Pernele cu pene și puf se curăță săptămânal sau lunar, mai ales în perioadele calde și umede. Cu toate acestea, pernele vor rezista mult timp chiar dacă le vei spăla o dată pe an.

Umplutura din pernele cu pene este realizată din aripile și din penele de pe spatele gâștelor. Chiar dacă sunt mai plate și mai grele decât puful, aceste perne sunt moi și pufoase. Ele tind să-și piardă forma mai repede decât cele cu puf.

Curățarea pernelor cu pene sau puf se realizează astfel:

  • Înainte de a le spăla, asigură-te că îndepărtezi fețele de pernă. 
  • Verifică dacă există rupturi sau deteriorări pe suprafața pernelor, care ar permite penelor sau pufului să iasă în timpul spălării. Coase cu ac și ață zonele respective.
  • Introdu vertical câte 2 perne pentru a echilibra cuva de spălat și pentru ca spălarea să fie eficientă. 
  • Alege un detergent pentru rufe din fibre naturale pentru a evita reziduurile de săpun aglomerate pe pene. Totodată, utilizează o cantitate mai mică de detergent și alege un program delicat de spălare.
  • Ai grijă ce temperatură alegi pentru spălare. Chiar dacă apa fierbinte distruge microorganismele, s-ar putea ca interiorul pernelor să se deterioreze. De aceea, spălarea pernelor se realizează fie cu apă caldă, fie rece.
  • Este bine să mai aplici un ciclu de clătire pentru a elimina orice exces de umiditate sau reziduuri de detergent de pe umplutura pernelor.
  • Între spălări, pernele ar trebui să fie aerisite și dezinfectate cu un produs special.

Curățarea pernelor din poliester

cum speli pernele din poliester

Sursa: Freepik.com

 

Ca în cazul anterior, înainte de spălarea pernelor din poliester, trebuie verificate și remediate rupturile de pe suprafața pernelor. 

Totodată, identifică și curăță petele cu ajutorul unui detergent lichid pentru rufe. Umezește un prosop alb curat într-un castron cu apă și detergent și, cu mișcări circulare, elimină petele de pe pernă înainte de introducerea în mașina de spălat.

Pernele din poliester sunt delicate și, de aceea, este necesar să le cureți într-un program scurt, la o temperatură scăzută  de spălare și cu un nivel scăzut de detergent. Când ciclul de spălare este complet, este bine să mai aplici un ciclu suplimentare de clătire pentru a te asigură că agentul de curățare este eliminat pe deplin.

În mod ideal, ar trebui să speli manual aceste perne, doar cu apă caldă și puțin detergent. Umple cada cu apă, adaugă agentul de curățare și scufundă pernele. Strânge-le ușor până când toată mizeria iese din ele. Scurge apa cu detergent și repetă procesul cu apă curată, până când sunt eliminate toate reziduurile.

Elimină apa din cadă și stoarce ușor pernele pentru a îndepărta excesul de apă, astfel încât să nu le deteriorezi. 

Perne cu spumă cu memorie sau din latex 

cum se curata pernele cu spuma cu memorie sau din latex

Sursa: Freepik.com

Pernele cu spumă cu memorie și cele cu spumă din latex sunt delicate atunci când sunt umede, astfel că nu se recomandă introducerea lor în mașina de spălat. Fiind susceptibile la mucegai, spuma cu memorie sau din latex trebuie uscată rapid.

Pentru a spăla manual perna cu spumă cu memorie, îndepărtează fața de pernă și pune-o la spălat alături de celelalte lenjerii de pat. Umple o cadă cu apă călduță și pune puțin detergent pentru rufe, apoi scufundă și strânge perna ușor și repetat.

Elimină apa murdară și reia procesul până când apa cu detergent este îndepărtată complet din spuma de memorie. Așază perna între două prosoape curate și strânge perna pentru a îndepărta mai multă apă. Lasă perna să se usuce la soare sau la un ventilator, dar nu utiliza un uscător de păr pentru a accelera procesul de uscare, deoarece căldura va topi spuma cu memorie.

În cazul pernelor cu spumă din latex, se recomandă diluarea unui detergent de rufe într-o găleată cu apă caldă. Introdu perna în cadă și toarnă amestecul peste pernă. Strânge ușor perna până când vezi spumă de la detergent. Adaugă apă curată peste pernă și stoarce până când aceasta este eliminată complet. Pune perna la uscat  la soare sau către ventilator. 

Concluzii

Indiferent că vorbim de perne, covor sau mobilier, curățenia este adesea un proces consumator de timp și efort pentru cele mai multe persoane.  De aceea, îți recomandăm să apelezi la o firmă de servicii de curățenie pentru a scăpa de această grijă și pentru a te bucura de mai mult timp liber.

Cu aparate speciale și produse de curățare de calitate, echipa Servicii Curățenie București efectuează o gamă largă de activități de curățenie atât pentru locuințe, cât și pentru birouri.